A gyártásban dolgozó folyamatfejlesztők Bibliája – Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához

Lean területen kevés olyan szakkönyv van, ami hazai szerzőktől származik. Jellemzően elismert külföldi szakemberek könyveit fordítják le, és adják ki. Az Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához (továbbiakban: Útmutató) kakukktojás, a magyar Kosztolányi-Schwahofer szerzőpárost dicséri. Habár mindkét szakembert ismerem, elfogultság nélkül állíthatom: a könyv leanesek számára alapmű, helye van minden szakember polcán.

Oszd meg másokkal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Cím: Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához

Szerzők: Kosztolányi János, Schwahofer Gábor

Kiadás éve: 2016.

Kiadó: KAIZEN PRO Kft.

Terjedelem: 251 oldal

Lean területen kevés olyan szakkönyv van, ami hazai szerzőktől származik. Jellemzően elismert külföldi szakemberek könyveit fordítják le, és adják ki. Az Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához (továbbiakban: Útmutató) kakukktojás, a magyar Kosztolányi-Schwahofer szerzőpárost dicséri. Habár mindkét szakembert ismerem, elfogultság nélkül állíthatom: a könyv leanesek számára alapmű, helye van minden szakember polcán.

Az Útmutató igen gyakorlatias, illetve alapos könyv. Minden kezdő lean szakembernek, lean iránt érdeklődőnek, vezetőnek és cégtulajdonosnak érdemes lenne elolvasnia. Első körben. Utána pedig emészteni, gondolkodni milyen módszert tudna alkalmazni, aztán újra elővenni, átnézni a vonatkozó részt, kitalálni a saját verziót, kipróbálni, levonni a következtetéseket, és újra átolvasni a könyv vonatkozó részeit. Minden alkalommal mást fog adni. Azoknak kifejezetten ajánlanám, akik túl vannak legalább egy olyan leanes művön, amiről azt gondolják, túl elméleti vagy túl filozófikus. Emellett meg kell említeni, legelégedettebben a gyártásban dolgozók fognak csettinteni, a szolgáltatásban mozgók sok helyen úgy fogják érezni, nem nekik szól a könyv. Javaslom nekik, keressék a módját, hogyan tudnak adaptálni ezt-azt! Az igazság az, hogy a gyártásban dolgozókhoz hiába állnak közelebb a könyvben szereplő módszerek és szemléletek, nekik is ugyanúgy kell adaptálni.

A gyakorlatias vonalon maradva, a könyv különleges értéke, hogy egymás után több mint 10 módszert mutat be úgy, hogy a kedves olvasó akár másnap lépéseket tehet a saját munkahelyén egy-egy adott módszerrel. Ezt támogatja a könyv szerkezete: minden módszerről három alfejezet szól: az alapszint, a haladó szint és a mester szint. Először képet kapunk a módszerről, majd a haladó részben jönnek a részletek. Semmi felesleges duma, ezt a könyvet mérnökök írták, itt színtiszta hasznos tudás és tapasztalat van. Itt vannak azok a részletek, amivel a saját rendszerünket elkezdhetjük kialakítani. Végül pedig a mester szintnél azok számára is vannak hasznos információk, példák, továbblépési pontok, akik már ismerik az adott módszert. Az igazán ínycsiklandó részletek ide vannak “rejtve”. A struktúrája kapcsán megjegyezném, az első főfejezet az alapokról szól, mely magában foglalja a történelmi tudnivalókat – ami folyamatfejlesztőként nem csak az intellektualitásunkat növeli, de a tréningek során is igen hasznos, illetve a szemléleti és egyéb alap témák is itt kerülnek bemutatásra. A többi 9 főfejezet ettől eltérően egy-egy konkrét módszert vagy témát dolgoz fel. Ezek alapján érthető: remekül strukturált könyvről van szó, ami nem mellékesen egyértelműen és érthetően van megfogalmazva, sok-sok magyarázó ábrával. Ha ezekhez hozzáteszem a korábban említett tényt, miszerint csak a lényeg van benne, de az viszont benne van, akkor megállapíthatjuk: ez egy igazán leanes könyv leaneseknek. 

Verdikt: alapmű – mindenki folyamatfejlesztés iránt érdeklődő polcán ott a helye.

Olvass még többet!

Üdv az OPEX Projectben!

Nálunk a lean gondolkodásmódról, és a különböző folyamatfejlesztési módszerekről, eszközökről tanulsz azért, hogy olyan folyamataid legyenek, amelyek a vevőnek értéket és nem költséget (veszteséget) teremtenek neked.

Nálunk a logisztikáról, raktározásról, termelési folyamatokról, beszerzésről, vagyis az ellátási láncokról tanulsz azért, hogy a vevőnek minél hatékonyabban tudd eljuttatni a termékedet, szolgáltatásodat, átlásd és optimalizálnitudd az egész folyamatot.

Nálunk megtanulod és (ki)fejleszted a menedzseri készségeidet azért, hogy a kollégáiddal hatékonyabban tudj együttműködni, a nehézségeken könnyebben tudjatok átlendülni, proaktívan tudj koordinálni.

A Facebookon folyamatosan megy a társalgás.

Minden, amit alapszinten meg kell ismerned a leanről. Ezt a tréninget mások kb. 50 ezer forintért tartják. Iratkozz fel, és már kapod is a tréninget!