Lorem Ipsum Dolor Sit – Lorem Ipsum Dolor Sit

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás Linkedinen

Már néhány éve aktívan foglalkoztat a minimalizmus. Legyen szó művészetről, munkáról, vagy a körülöttem levő élettér alakításáról, a „kevesebb több” elvének gyakorlati, de nem minden határon túlmenő, kreatív megvalósítása mindig lenyűgöz. A saját életemben is egyre több helyen igyekszem alkalmazni a minimalizmust, ugyanis azt vettem észre – jellemzően a saját életterem alakítása során –, hogy a Marie Kondo könyvében leírtak valóban működnek. Amint elkezdtem megválni a szükségtelen, számomra már értéket nem teremtől kacatoktól, és elkezdtem „takarítani”, egyre jobban letisztultak és könnyedebbé váltak a gondolataim is. Igyekeztem megtartani csak a szükséges és „értékteremtő” dolgaimat.

Fontos lépés volt az is, hogy a szelektálás, az átrendezés és a takarítás után az eredményeket fenn tudjam tartani, és megakadályozzam azt, hogy az életteremet ismét ellepjék az értéket egyáltalán nem teremtő, valójában szükségtelen dolgok. Ezért olyan szokásokat és olyan keretrendszert kellett kialakítanom, amely támogatja ezt.

Olvasva a sorok között könnyedén felismerhetjük, hogy a minimalizmus valójában az 5S-nek egyfajta interpretációja. Vajon Marie Kondo kapcsolatban állhatott Osada vagy Hirano urakkal, vagy ismét a mélyen gyökerező japán szemlélet trendi megjelenését láthatjuk?

A digitális tér mindent elbír?

A szakmámból és érdeklődési körömből kifolyólag a dolgaim és az életteremnek egyre nagyobb részét a digitális világ teszi ki. A munkanapok és a mindennapok meghatározó részét – különböző formákban – itt tölti a mai „modern” ember. Egy ideig fel sem tűnt, de a digitális teremben vert gyökeret a rendezetlenség és a káosz. Egyre zavaróbbá vált a sok ideiglenes fájl, a telepakolt Asztal.

A legegyszerűbb teszt az 5S-ből jól ismert, úgynevezett 30 másodperces szabály. Megtalálsz-e vajon a számítógépeden, e-maileid és egyéb helyeken bármit 30 másodperc alatt. A napi használatú fájlok, alkalmazások, e-mailezések esetében könnyű a dolgod, de egy nem hétköznapi elemet is ugyanígy megtalálsz, vagy a 10. szintű almappákat egyesével kell végigbogarásznod?

Az Asztal és a Letöltések mappa megmentése

A lépések a digitális térben analógiaként egyeznek meg a fizikai világ 5S lépéseivel:

  1. Jelölj ki egy kezelhető területet, amelyen végre akarod hajtani a fejlesztést.
  2. Menj végig az egyes elemeken, és hozz döntést arról, hogy szükséges-e, vagy nem. Ami nem szükséges számodra, egyszerűen töröld. Ez kezdetben nehéz feladat, főleg a gyűjtögető típusú emberek számára.
  3. Hozz létre egy triviális struktúrát, hogy hogyan fogod tárolni a szükséges, megmaradt elemeket. Például ilyen egy egyszerű, beszédes elnevezésekkel rendelkező mappastruktúra is.
  4. Folyamatosan ügyelj arra, hogy a megfelelő mappákban a megfelelő elemek maradjanak. Ne engedj teret ideiglenes fájlok elhelyezésének, tartsd meg a rendet, a rendszert.
  5. Ha elkészültél egy-egy részterülettel, akkor ideje terjeszkedni, továbbmenni. Az Asztal nem tárolásra való, és a Letöltések mappát is ideje átvizsgálni, kiüríteni, elrendezni a tartalmát. Hogy állsz az egyszer feltelepített, de már régen lejárt próbaidős szoftverekkel? A rengeteg hírlevéllel mi a helyzet, amire lelkesen feliratkoztál, azonban egyszer sem olvastad el őket, és még postafiókodat is terheli?
  6. Ha sikerrel jártál, és eljutottál idáig, hozz létre egy keretrendszert, és alakíts ki szokásokat, hogy hogyan fogod fenntartani a rendszert, és elkerülni már a kezdetekkor a káosz magjának csírázását. Tedd fel a kérdést: valóban szükségem van erre?

Ha téged is elkapott a digitális tér minimalizmusa, vagy kedvet kaptál egy „konmari” végrehajtására javaslom, hogy keress rá a „digital declutter” szavakra. Rengeteg ötletes megoldást fogsz találni.

Sok sikert!