Tanulj meg látni – Az egyik legjobb stratégiai fegyver: az értékfolyamat-térképezés

A Tanulj meg látni című könyv nem is igazi könyv. Sokkal inkább egy sztoris munkafüzet. Ezt alátámasztja a sok ábra és a könyv alakja is. Ahogy az alcímből is látszik, az értékfolyamat-térképezést (angolul: Value Stream Mapping - rövidítve: VSM) mutatja be a könyv egy valódi példán keresztül, az elejétől a végéig.
OPEX-Project-Tanulj-meg-látni-VSM-Mike-Rother-John-Shook

Oszd meg másokkal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Cím: Tanulj meg látni – Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteségek kiküszöbölésében

Szerzők: Mike Rother és John Shook

Kiadás éve: 2012.

Kiadó: LEI Magyarországi Egyesülete

Terjedelem: 102 oldal

Miért fontos az értékfolyamat-térképezés? Nemrég beszélgettem egy cég tulajdonosával, akik 5 éve vannak a lean útján és 2 éve használják a VSM-et. Azt mondta, megdöbbentő fejlődésen mentek át, de ha valamit megváltoztathatna az elmúlt 5 évben, akkor az lenne, hogy a VSM-et az első pillanattól kezdve használná. A VSM ugyanis egy olyan stratégiai eszköz, aminek a segítségével meghatározhatjuk azt a néhány igazán fontos problémát és fejlesztést, ami által a legtöbbet fejlődhet a vállalatunk!

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? A könyvben először megismerkedünk a VSM jelölésekkel, az anyag- és információáramlási alapokkal. Ezt követően a vizsgálni kívánt termékcsalád kiválasztásának módszerét mutatja be a könyv. Ennek eredményeként kiválasztásra kerül az az egy termékcsalád, aminek a folyamatát vizsgálni fogjuk.

Következő lépésként felvesszük a jelenállapotot. Csapatunkkal végigjárjuk a folyamatot, feljegyezzük az egyes lépéseket, lemérjük a legfontosabb paramétereket. Ezek után az irodában közösen felvesszük a VSM jelenállapot folyamatábránkat. 

A könyv következő fejezetében különösen nagy hangsúlyt kap a túltermelés és a lean értékfolyamat. Ezek alapján mutatják be a szerzők a legfontosabb problémákat az adott gyárban. A fejlesztési projekteket az itt jelölt problémákra határozzák meg. Meg kell jegyezni, ezek jellemzően nem olyan egyszerű projektek! Például egy kanban kör bevezetése sok időt, körültekintést és kulturális váltást is igényel. Bár az utolsó fejezet a jövő állapot eléréséről szól, ezek már nincsenek kirészletezve.

Verdikt: összességében nagyon hasznos könyv, különösen gyártásban dolgozó leanesek és vezetők számára. Viszont lehetne részletesebb és alaposabb.

Olvass még többet!

Üdv az OPEX Projectben!

Nálunk a lean gondolkodásmódról, és a különböző folyamatfejlesztési módszerekről, eszközökről tanulsz azért, hogy olyan folyamataid legyenek, amelyek a vevőnek értéket és nem költséget (veszteséget) teremtenek neked.

Nálunk a logisztikáról, raktározásról, termelési folyamatokról, beszerzésről, vagyis az ellátási láncokról tanulsz azért, hogy a vevőnek minél hatékonyabban tudd eljuttatni a termékedet, szolgáltatásodat, átlásd és optimalizálnitudd az egész folyamatot.

Nálunk megtanulod és (ki)fejleszted a menedzseri készségeidet azért, hogy a kollégáiddal hatékonyabban tudj együttműködni, a nehézségeken könnyebben tudjatok átlendülni, proaktívan tudj koordinálni.

A Facebookon folyamatosan megy a társalgás.

Minden, amit alapszinten meg kell ismerned a leanről. Ezt a tréninget mások kb. 50 ezer forintért tartják. Iratkozz fel, és már kapod is a tréninget!